preskoči na sadržaj
Eko povijest

EKO ŠKOLA „VLADIMIR GORTAN“

 

Pokret prijatelja prirode «Lijepa naša» (nacionalni voditelj i koordinator Međunarodnog projekta Eko-škole u Republici Hrvatskoj), dostavio je našoj Školi 16. ožujka 1998. Potvrdu o uključenju u projekt na temelju provedenog istraživanja i iskazivanja našeg pozitivnog stava prema ekologiji.

Dvije godine nakon uključenja u projekt i provedbe niza aktivnosti, Škola je 14. ožujka 2001. godine dobila CERTIFIKAT i ZELENU ZASTAVU međunarodne Eko-škole. Međunarodni status Eko-škole obnovili smo po peti put 13. svibnja 2011. i tada stekli trajni zlatni status Međunarodne eko-škole. Sve nas ovo čini vrlo ponosnim i motiviranim u našem  cjelokupnom ekološkom radu.

Nakon punih trinaest godina, koliko je prošlo od uključenja u  Projekt, uviđamo da su ekološka promišljanja, ekološko djelovanje i ekološki način života našoj Školi dali poseban pečat.

Posebnu brigu vodimo o potrošnji energije i vode, sigurnom  odlaganju otpada, zaštiti prirode te o kontinuiranom ekološkom educiranju i informiranju u školi i lokalnoj zajednici.  S tim u svezi organiziramo brojne ekološke aktivnosti kao što su sakupljanje starog papira, elektroničkog otpada, istrošenih baterija, plastičnih čepova... Kompostiramo organski otpad, uređujemo okoliš Škole, obilježavamo prigodne datume, organiziramo projektne dane i  provodimo mala akcijska istraživanja. 

Od 1999. godine do ožujka 2011.  sakupili smo 514 116 kg,  što znači da smo uštedjeli 1028 stabala visokih do 30 metara. U ustanovi za gospodarenje šumama - “Hrvatske šume”  saznali smo da je to  1.10 ha  listopadne šume ili  1.13 ha crnogorične šume.

Pokrenuli smo i projekt koji provodimo već nekoliko godina pod nazivom „PERUNIKA – HRVATSKI NACIONALNI CVIJET", a koji obuhvaća sadnju perunika u školskom vrtu s ciljem promicanja očuvanja prirodne, kulturne i tradicijske baštine Republike Hrvatske.

Uključili smo se u Elektroluxov natječaj “Lijepe naše obale” iz područja zbrinjavanja plastičnog otpada. Istraživanjem smo saznali puno uznemirujućih informacija vezanih uz  zagađenja mora i oceana plastičnim otpadom. Odlučili smo različitim aktivnostima senzibilizirati naše učenike i lokalnu zajednicu o ovoj problematici te smo s tim u svezi proveli brojne akcije: zamijenili smo plastične vrećice za platnene, usvojili smo dupina Ivana, dijelili smo promotivne letke o pravilnom odlaganju otpada, organizirali prodajnu izložbu učeničkih uradaka izrađenih od otpadnog materijala, organizirali predavanje o zaštiti dupina, izdali ekološki bilten Zeleni list na temu “SOS za more”. Grad Rijeka nam je ustupio  oglasne panoe kraj škole kako bismo izložili plakate s porukama učenika vezanim uz zaštitu okoliša.

Povezali smo se s međunarodnom eko školom iz Italije - Scuola media statale Leonardo Albertini iz Rima – s kojom  smo organizirali međunarodnu razmjenu.  Našim međusobnim druženjima upoznali smo se, približili se kulturološki i civilizacijski, izmijenili iskustva.  Našim novim prijateljima predstavili smo našu tradicijsku i biološku baštinu te ih upoznali s našim ekološkim akcijama u školi.

Dan planeta Zemlje već tradicionalno obilježavamo zajedničkom akcijom s OŠ „Vladimir Nazor“ iz Crikvenice gdje smo na području šumarije Crikvenica protekle dvije godine  sudjelovali u pošumljavanju crnog bora.

Zajedno s udrugom Legambiente iz Italije, već više od 11 godina u mjesecu svibnju  sudjelujemo  u akciji čišćenja Mediterana i to čisteći plaže na Pećinama u Rijeci.

Uključili smo se u projekt  “LITTER LESS” – „ZA MANJE OTPADA“

Uključili smo se u projekt „ EUROPEAN SCHOOLS FOR A LIVING PLANET“

Nastavljamo i s brojnim već započetim projektima:

  • “Perunika hrvatski nacionalni cvijet”
  • “Edukacija o pravilnoj prehrani”
  • „Praćenje frekvencije prometa u školskom okruženju”
  • “Zaštita ugroženih biljnih vrsta našeg kraja”…,

 

U realizaciji svih naših ekoloških aktivnosti imamo veliku podršku naše lokalne zajednice – mjesnog odbora kao i gradskih i županijskih struktura koje se bave ekologijom.

U našem ekološkom radu s učenicima njegujemo kreativni, problemski, interdisciplinarni, istraživački te djelatni pristup. Sustavno i akcijski pratimo i dalje unapređujemo ostvarivanje odgoja i obrazovanja za okoliš, uzimajući u obzir tehnički i gospodarski razvoj, znanstvene spoznaje, potrebe učenika kao i očekivanja zajednice.

U kontinuiranom izlaženju našeg biltena Zeleni list u trajanju od 12 godina, objavljujemo učeničke literarne i likovne radove i zajednički promovirano ekološko djelovanje, a čitatelje upoznajemo sa zanimljivim aktualnostima iz ekološkog područja. 

Kontakt

OŠ "VLADIMIR GORTAN"

Prilaz Vladimira Gortana 2

51 000 RIJEKA

 

tel. / fax: 051 / 218 749

e-mail: ured@os-vgortan-ri.skole.hr

 


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


TražilicaOglasna ploča

Korisni linkovi
Nastava na daljinu

Škola
 • Eudict - riječnik
 • Carnet
 • MZOS
 • Portal edu.hr

Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju