preskoči na sadržaj
Vijesti

Višednevna izvanučionička nastava učenika osmih razreda

Osmi razredi naše Škole na svojoj petodnevnoj ekskurziji - višednevnoj izvanučioničkoj nastavi boravili su u istočnoj Slavoniji.  Što su sve vidjeli opširnije možete pročitati u članku.


Učenici 8.a i 8.b razreda u pratnji učitelja Anke Molnar, Ines Baričević i Dinka Benčića sudjelovali su od 21. do 25. svibnja 2017. godine u višednevnoj izvanučioničkoj nastavi (VIN) na području istočne Slavonije. Prvi dio VIN organizirala je turistička agencija Stella tours iz Rijeke, a drugi dio Memorijalni centar domovinskog rata Vukovar.

Tijekom prvog dana VIN (nedjelja) posjetili smo Đakovo. U Državnoj ergeli lipicanca razgledali smo prostor u kojemu se uzgajaju i treniraju ti plemeniti bijeli konji. Nakon ergele obišli smo središte Đakova i njegovu najpoznatiju građevinu - katedralu sv. Petra. Đakovačku katedralu dao je izgraditi znameniti biskup i mecena hrvatske kulture i umjetnosti Josip Juraj Strossmayer. Gradnja impozantnog neoromaničkog zdanja trajala je od 1866. do 1882. godine i predstavlja vrhunski umjetnički izričaj u svjetskim razmjerima. U ranim večernjim satima doputovali smo do Vinkovaca i hotela Gem gdje su za učenike bila organizirana dva noćenja s doručkom i večerom. Nakon smještanja u hotelske sobe i večere za učenike je bila organizirana disco-večer.  

Drugi dan VIN (ponedjeljak) započeo je posjetom Osijeku. Najprije smo razgledali najstariji dio grada, osječku Tvrđu. U Gradu na Dravi imali smo priliku razgledati i središnji gradski trg, Trg Ante Starčevića, pored kojeg se nalazi jedna od najprepoznatljivijih simbola Osijeka, neogotička konkatedrala sv. Petra i Pavla za čiju je izgradnju ponovno zaslužan biskup Strossmayer. Sljedeće odredište bio je Kopački rit i Eko-centar Zlatna greda, gdje su učenici mogli okušati spretnost u adrenalinskom parku ili uživati u rekreaciji i jahanju konja. U Zlatnoj gredi za učenike je organiziran ručak, a potom razgledavanje Kopačkog rita koje je obuhvaćalo i vožnju brodom po Kopačkom jezeru, zaštićenom zoološkom rezervatu. Nakon napornog dana uslijedio je povratak u Vinkovce.

Treći dan VIN (utorak) označavao je kraj prvog dijela ekskurzije. Nakon doručka osmaši su napustili svoju dosadašnju bazu, hotel Gem, te se uputili na krajnji istok naše domovine, u grad Ilok. Ilok je poznato vinogradarsko i vinarsko središte. Razvoju vinarstva u tom gradu osobiti doprinos dali su nekadašnji iločki zemljoposjednici, talijanski prinčevi Odescalchi, koji su u 18. stoljeću na obronke Fruške gore donijeli traminac, sortu vinove loze po kojoj je Ilok svjetski poznat. U samom gradu razgledali smo znameniti dvorac Odescalchi u kojemu se danas nalazi gradski muzej te najstariji dio Iločkih podruma koji u sebi krije iznimno vrijednu vinsku arhivu u kojoj vrijedi istaknuti arhivske tramince iz 1947. godine (čija boca vrijedi čak 55.000 kn) i 1952. godine (koji se posluživao na krunidbi britanske kraljice Elizabete II.). Nakon toga uslijedila je vožnja vinogradima na lokaciji Principovac, koja je dobila ime po istoimenom ljetnikovcu prinčeva Odescalchi, te ručak. Poslije ručka uputili smo se prema Šarengradu, gdje smo posjetili zajednicu liječenih ovisnika Cenacolo. Učenici su imali priliku poslušati svjedočanstva dva bivša ovisnika o drogama, koji su na taj način htjeli osvijestiti naše osmaše o problemima ovisnosti.  Sljedeće odredište VIN bila je župna crkva sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Ova građevina doživjela je velika razaranja u Domovinskom ratu, a danas je gotovo u potpunosti obnovljena. Kao spomen na okupatorsko razaranje, kapela Gospe Žalosne konzervirana je u stanju kako je izgledala 1991. godine. Crkva i samostan čuvaju i relikvije zaštitnika Vukovara sv. Bone (do 1991. postojala je sačuvana mumija sveca, koju su okupatori spalili) te 3 sarkofaga vukovarskih veleposjednika grofova Eltz (11 ih je tijekom rata uništeno zajedno s posmrtnim ostacima). U večernjim satima stigli smo do vojarne 204. vukovarske brigade i hostela Dubrovnik u kojemu su osmaši noćili u sklopu programa Memorijalnog centra Domovinskog rata (MCDR) Vukovar. Oprostili smo od naših dosadašnjeg vozača Zlatka i vodičkinje Daniele iz agencije Stella tours, koji su nas, na naše veliko zadovoljstvo, u protekla tri dana vozili, vodili i pratili.

Fotogalerija

Četvrtog dana VIN (srijeda) započeo je dvodnevni program MCDR Vukovar. Nakon doručka, učenici su imali priliku poslušati dva predavanja. Prvo predavanje, o uzrocima i početcima Domovinskog rata, održao je djelatnik MCDR Tomislav Orečić, prof., dok je drugo, o Vukovarskoj bitci održao bojnik Franjo Pataki, predavač s Hrvatskog vojnog učilišta. Nakon predavanja uslijedio je ručak. Poslije ručka, posjetili smo, uz stručnu  pratnju vodičkinje Ivane Lukačević, središte grada, Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture koji je otvoren za javnost u lipnju 2015. godine. Gradski i vučedolski muzej su stvarno prekrasni i prepuni kulturne baštine. Učenicima je predstavljena bogata zbirka Gradskog muzeja Vukovar koja se nalazi u dvorcu Eltz (izgrađen u barokno-klasicističkom stilu 18. stoljeća). U vrijeme Domovinskog rata dvorac je u potpunosti uništen, da bi prije nekoliko godina bio otvoren posjetiteljima nakon dugogodišnje obnove. Vodstvo u Muzeju grada Vukovara i u Muzeju vučedolske kulture odradili su kustosi tih ustanova. Učenicima je do večere omogućeno slobodno vrijeme koje su iskoristili za individualno razgledavanje barokne jezgre grada. U večernjim satima organizirana je disco- večer, nakon koje je uslijedio povratak u hostel Dubrovnik i noćenje.

Petog dana VIN (petak) učenici su posjetili, uz pratnju vodičkinje, memorijalne lokacije na širem području grada Vukovara: Kukuruzni put – „Put spasa“, Trpinjsku cestu zvanu Groblje tenkova čijom je obranom rukovodio legendarni Blago Zadro te Spomen-dom hrvatskih branitelja na istoj cesti i Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu ’91. iz koje je nakon okupacije na pogubljenje  odvedeno 267 ranjenika. Sljedeća odredišta naše posjete bili su Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, Masovna grobnica i Spomen-dom Ovčara te Vodotoranj kao simbol hrabrog otpora hrvatskih branitelja s Mitnice. Na Memorijalnom groblju i Ovčari učenici su zapalili svijeće u spomen na sve poginule i ubijene branitelje i civile Vukovara. Prije ručka uslijedio je obilazak kompleksa vojarne 204. vukovarske brigade u pratnji pukovnika Pere Mihaljevića, koji je učenike upoznao s izloženom vojnom tehnikom, ali i maketama-rekonstrukcijama srpskih logora Stajićevo i Begejci u kojima su brojni Vukovarci nakon pada grada bili zatočeni. Nakon okrijepe uputili smo se do rodne kuće hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke u kojoj je održano završno predavanje – tzv. Škola mira. Nadahnuto predavanje o važnosti mira za dobrobit čovječanstva održala je stožerna narednica Tamara Rubčić, poslije kojega se održao kviz znanja za učenike, u kojemu je uz našu Školu, sudjelovalo još 5 riječkih škola koje su istovremeno boravile u Vukovaru. Ekipa naše Škole, koju su činili Ivo Kovačević iz 8.a i Andrea Šahinović iz 8.b razreda, pokazala je najbolje znanje o Vukovaru te osvojila 1. mjesto u kvizu. Zahvalnicu im je uručila stožerna narednica Rubčić.

U pobjedničkoj atmosferi oprostili smo se od naših domaćina MCDR Vukovar i Grada-heroja, kojima se ovim putem još jednom želimo zahvaliti na izvrsnoj organizaciji i pruženom gostoprimstvu. Puni dojmova autobusom APP Požega uputili smo se u Rijeku, u koju smo stigli oko 22 sata.

Fotografije s VIN učenika osmih razreda možete pregledati u priloženoj fotogaleriji.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dinko Benčić   datum: 4. 6. 2017.

Kontakt

OŠ "VLADIMIR GORTAN"

Prilaz Vladimira Gortana 2

51 000 RIJEKA

 

tel. / fax: 051 / 218 749

e-mail: ured@os-vgortan-ri.skole.hr

 


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Tražilica

Oglasna ploča

Korisni linkovi
Nastava na daljinu

Škola
 • Eudict - riječnik
 • Carnet
 • MZOS
 • Portal edu.hr

Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju