preskoči na sadržaj
Vijesti

Projekt „Tko će na kraju školske godine imati više zdravih ili saniranih zuba?“

Studenti i profesori Studija dentalne medicine, Medicinskog fakulteta u Rijeci, uz podršku Grada Rijeke, proveli su među riječkim prvašićima jednogodišnji preventivni program natjecateljskog tipa „Tko će na kraju školske godine imati više zdravih ili saniranih zuba?“. U projektu je sudjelovalo 27 prvih razreda iz 22 osnovne škole, odnosno 479 djece, a promatrao se broj djece koja su nakon prvog ciklusa pregleda posjetila stomatologa te broj djece s najviše zdravih zuba. Učenici 2.c razeda naše škole bili su najbolji te su stoga nagrađeni putovanjem u Krašograd.


(fotogalerija)

Projekt „Tko će na kraju školske godine imati više zdravih ili saniranih zuba?“ započeo je u listopadu 2012. godine i odvijao se u dvije faze. Prvi stomatološki pregled po školama proveden je tijekom listopada i studenog 2012. godine prilikom kojeg su studenti Dentalne medicine  na zabavan način poučili učenike o važnosti oralne higijene i zdravlja zubi. Važan čimbenik provedbe ovog projekta je dobra suradnja s roditeljima, koji su nakon prvog pregleda trebali nastaviti djecu voditi zubaru, kako bi se očuvalo oralno zdravlje, ali i stekla navika odlaska stomatologu bez straha. Istraživanja pokazuju da ukoliko se prevenira na vrijeme i redovito odlazi na preglede, strah od stomatologa se smanjuje. Drugi pregled kod djece obavljen je u svibnju ove godine.

Pobjednici, sadašnji 2c razred OŠ „Vladimir Gortan“, po završetku projekta imao je najveći postotak djece (60%) sa zdravim zubima. 2a razred OŠ „Brajda“, iz koje je sudjelovalo najviše razreda, proglašen je također pobjedničkim razredom, jer je od 24 učenika, pri prvom pregledu karijes imalo njih 17, od kojih je na pregled otišlo čak njih 14.

U petak, 6. prosinca 2013. godine u 11 sati u Salonu na I. katu Gradske vijećnice, Korzo 16 družili su  se predstavnici Grada Rijeke, Katedre za dentalnu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te djeca i učiteljice drugih razreda OŠ „Brajda“ i „Vladimir Gortan“ iz Rijeke i zajednički proslavili radostan događaj:  prošli tjedan, točnije 25. studenog, Grad Rijeka – prijatelj djece nagrađen je Poveljom za Naj-akciju koja je učinila život ljepšim i boljim djeci našega grada u 2013. godini.  Povelju je dodijelio  Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece za projekt „Tko će na kraju školske godine imati najviše zdravih ili saniranih zuba?“.                                                              

Na prijemu, koji je upriličen baš na Dan Svetoga Nikole, Grad Rijeka djeci je  poklonio priču TRSATSKI ZMAJ Velida Đekića s ilustracijama Ivana Miškovića, u izdanju Izdavačke kuće Adamić d.o.o., Rijeka, a Katedri za dentalnu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci simboličnim čekom, koji će prof. dr.sc. Renati Gržić uručiti gradonačelnik Obersnel, bit će dodijeljen iznos od 10.000 kuna, kao nagrada i poticaj za nastavak rada na projektu.  

Medicinski fakultet je učenicima pobjedničkih razreda poklonio izlet u ekološko selo Krašograd 27. rujna 2013.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dinko Benčić   datum: 10. 12. 2013.

Kontakt

OŠ "VLADIMIR GORTAN"

Prilaz Vladimira Gortana 2

51 000 RIJEKA

 

tel. / fax: 051 / 218 749

e-mail: ured@os-vgortan-ri.skole.hr

 


Oglasna ploča

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Tražilica

Korisni linkovi
Nastava na daljinu

Škola
 • Eudict - riječnik
 • Carnet
 • MZOS
 • Portal edu.hr

Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju